Seramik-Sanatı - Nage Seramik

toprağa hayat verme sanatı !
İçeriğe git

Ana menü:

SERAMİK SANATI

 SERAMİK NEDİR ? 

Seramik bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir.

Genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler.

Bu açıdan halk arasında pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinir. Örneğin, cam, tuğla, kiremit, taş, beton, çimento, aşındırıcı tozlar porselen ve refrakter malzemeler bu gruba girer.
Kil belirli bir üretim sürecini geçirdikten sonra, sert ve deforme olmayan, bazı özel etkenler dışında hiçbir dış etkiden kolayca etkilenmeyen bir malzeme haline gelir.

Seramik malzeme üretiminde, kil çamuruna (masse) belirli maddeler katarak, değişik şekillendirme yöntemleriyle, kullanılan çamur (masse) bünyesine uygun bir pişirme ile, seramik malzemeye istenilen niteliği kazandırma imkânı vardır.

 SERAMİK NASIL YAPILIR 

 
Kil belirli bir üretim sürecini geçirdikten sonra, sert ve deforme olmayan, bazı özel etkenler dışında hiçbir dış etkiden kolayca etkilenmeyen bir malzeme haline gelir. Seramik malzeme üretiminde, kil çamuruna (masse) belirli maddeler katarak, değişik şekillendirme yöntemleriyle, kullanılan çamur (masse) bünyesine uygun bir pişirme ile, seramik malzemeye istenilen niteliği kazandırma imkânı vardır.
 

 
Bileşiminde değişik türde silikatlar, alüminatlar ve bir miktar metal oksitler ile alkali ve toprak alkali bileşikler bulunan bir malzemedir. Çok sert ve gevrektirler. Erime sıcaklıkları yüksek (silis 1750 °C'de alüminat 2050 °C'de erir), ısı ve elektriksel yönden yalıtkandırlar. Silise %6 alüminat katılırsa erime sıcaklığı 1550 °C'e düşer. Demir oksit ve alkali bileşikler erime sıcaklığını daha da azaltarak 900 °C’ye kadar düşürebilir.

 ÖZELLİKLERİ 

seramik ;

-Doğa dostudur

- Serttir

- Kolay deforme olmaz

- Dış etkilerden çokça etkilenmez

- Kolay şekil alabilir

- Su geçirmez

- Kolay temizlenebilir

- Renklendirilebilirler

- Kimyasal laboratuarlarda dayanaklı kaplar olarak kullanılır

-Özel işlemeler mümkün

-Estetik görünüm mümkün

 ANADOLU SERAMİK SANATI 


İlk  kaynaklarını Anadolu dışındaki Türk seramiğinden alan Anadolu seramik  sanatı, Osmanlı devrinde tamamen kendine özgü bir gelişme göstermiş,  tercih edilen, ihraç edilen eserler vererek ilgi görmüştür. Hokka, kase,  ibrik, sürahi, kadeh, kandil, kupa, gülabtan, buhurdanlık, tütsü kabı., tabaklar sert beyaz hamur, sır altı tekniğiyle yapılmıştır.

Seramik  malzeme üretiminde kullanılacak olan kil, üretilecek malzeme türüne  göre, karıştırıcı, ıslatıcı makinelerde şekillendirilebilmeleri için  gerekli su miktarı ilave edilmek suretiyle homojen bir hamur elde  edilmeye çalışılır. Seramik malzemesi, elle, kalıplama, presleme,  döndürme, filaj veya etraj, döküm teknikleri ile şekillendirilmektedir.

 SERAMİĞİN TARİHÇESİ 

 
Seramiğin  tarihçesi insanların ateşi bulmaları ile başlamaktadır. Suyu taşımak,  muhafaza edebilmek için kaplar yapma zorunluluğundan seramik doğmuştur.  Yüzyıllar boyunca, kap kacak yapımında kullanılmış, gerek eski çağlarda  gerekse günümüzde yapı tuğlası üretiminde yararlanılan bir gereç  olmuştur.
 
 
Çeşitli  kültürlerin yaşadığı bir bölge olması sebebiyle Anadolu'da yapılan  birçok arkeolojik kazı sonucu tarihe ışık tutan seramik eserlere  rastlanmıştır. İlk kez yeni taş döneminde çıkan seramiğin en eski  örnekleri Anadolu'da, Hacılar, Çatalhöyük, Beyce Sultan, Demirci höyük .  Arkeoloji kazılarında bulunan seramik kaplardır. Bu yapıtlar  bezemelerinin yanı sıra biçimleri ile de dikkat çekmektedirler. M.Ö.  3500 Kalkalitik devir, M.Ö. 2500 - 1000 Truva, Hitit, M.S. 11. Ve 13.  Yüzyıllarda Selçuklu, 10. Yüzyılda Anadolu'ya gelen Osmanlılar,  Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürerek 15. Yüzyılda kendi  özelliğini oluşturmuş, belli dönemlere damgalarını vurmuş ve hepsi  birbirinden güzel örnekler bırakmışlardır.

 SERAMİK NERELERDE KULLANILIR 

Seramik günlük yaşamımızda pekçok alanda kullanılmaktadır, evlerimizde dekorasyon eşyası olarak, ıslak zeminlerde dekoratif kaplama şeklinde.işyerlerinde , iç ve dış duvar panolarında ve genel alanlarda kullanılır.

- Cam
- Tuğla
- Kiremit
- Çimento
- Porselen
- Çanak
- Çömlek
- Testi
- Güveç kabı
- Çini
- Fayans

Her hakkı @NageSeramik adına saklıdır.
_________________
Nage-Instagram
Sosyal Medyada
google ile arama yap >
İçeriğe dön | Ana menüye dön